Μπλόκο στη λογική


Τα τελευταία 25 χρόνια που θυμάμαι τον εαυτό μου και μπορώ να έχω κάποιες αναμνήσεις από γεγονότα παρατηρώ ότι οι τρόποι διαμαρτυρίας των Ελλήνων αγροτών παραμένουν δυστυχώς οι ίδιοι, αφόρητα προβλέψιμοι και ανώφελοι: μπλόκα με τα τρακτέρ, επιδεικτική καταστροφή προϊόντων (συνήθως μπροστά από τη Βουλή, νομαρχίες κλπ.), δημιουργία "συντονιστικών ομάδων αγώνα", και ορισμένες φορές πορείες με τα τρακτέρ στην Πλατεία Συντάγματος (για να δούμε εμείς οι φλώροι Αθηναίοι τη δύναμη της αγροτιάς). Αυτοί οι πανομοιότυποι τρόποι διαμαρτυρίας εδώ και 25 χρόνια υποστηρίζουν αντίστοιχα πανομοιότυπα αιτήματα εδώ και 25 χρόνια: επιδοτήσεις, εγγυημένη τιμή, πάγωμα δανείων και μετατροπή τους σε κρατικά με μηδενικό επιτόκιο. Δεν εξετάζω το δίκαιο των αιτημάτων αυτών (αν και έχω γνώμη) αλλά επιτέλους αυτή η εκβιαστική λογική "ικανοποιήστε τα αιτήματά μου ειδάλλως θα σας γονατίσω και στις επόμενες εκλογές θα πάρετε you-know-what" πρέπει να εκλείψει.

Δε μπορείς να παρεμποδίζεις εκβιαστικά τη λειτουργία μιας ολόκληρης χώρας και να περιμένεις να έχεις την κοινωνία μαζί σου ή να μην αναμένεις ότι οι αντιδράσεις που προκαλούνται θα ξεπεράσουν το δικό σου επίπεδο. Σήμερα το πρωί άκουγα ότι ήδη η Βουλγαρία όχι μόνο έχει προσφύγει στην Ε.Ε. αλλά αρχικά ζητά και 10 εκατομμύρια Ευρώ αποζημίωση για τη ζημιά που προκαλείται στο εμπόριο από τον αποκλεισμό των συνόρων. Σε μια περίοδο που γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια για να σωθεί η οικονομία, που κάθε ρημάδι Ευρώ είναι πολύτιμο, ποιος έχει το θράσος να δημιουργεί τέτοιες απαιτήσεις από το πουθενά και τελικά ποιος θα τις πληρώσει; Αυτοί που κλείνουν τους δρόμους με τα τρακτέρ; Δε νομίζω.

Μπορεί πριν από 25 χρόνια, ζώντας μέσα στην αφέλεια της άγνοιας για το παγκόσμιο γίγνεσθαι, να δεχόμασταν αδιαμαρτύρητα την επιδεικτική καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων τόνων γάλακτος, πορτοκαλιών και λοιπών προϊόντων. Μπορεί να μην μας προξενούσε ιδιαίτερη ταλαιπωρία ο αποκλεισμός ενός εθνικού δρόμου αφού έτσι κι αλλιώς θα χρειαζόμασταν 10 ώρες για να φτάσουμε στους προορισμούς μας με τις άθλιες υποδομές μεταφορών που αναγκαζόμασταν να χρησιμοποιούμε. Ίσως και να θεωρούσαμε ότι υπήρχαν χρήματα (ιδιαίτερα την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του Αντρέα) τα οποία έπρεπε να μοιράζονται αφειδώς ("Τσοβόλα δώσ'τα όλα") αντί να χρησιμοποιούνται αποδοτικά. Πλέον όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά.

Ελπίζω, λοιπόν, τούτη η κυβέρνηση να μην υποχωρήσει σε τέτοιου είδους εκβιασμούς (όπως τόσες και τόσες πριν από αυτή) αλλά να δεχτεί τον διάλογο με τους αγρότες όταν τα αιτήματά τους θα διατυπώνονται με τρόπους που δε στρέφονται ενάντια στην χώρα και την κοινωνία.

Κατά τα άλλα, όταν επιστρέψουμε στην ουσία της αγροτικής οικονομίας θα δούμε ότι οι μεσάζοντες κάθε λογής θα συνεχίζουν ανενόχλητοι το παιχνίδι τους εις βάρος των αγροτών τους οποίους οφείλουν να υποστηρίζουν - και αναφέρομαι στους συνεταιρισμούς που λειτουργούν ως τσιράκια των βιομηχανιών αντί ως συσπειρωτές των μεμονωμένων αγροτών. Επιπλέον, χΧώρες όπως το Βέλγιο θα εξάγουν... ντομάτες στην Ελλάδα (μεγαλωμένες κάτω από τον χιλιοτραγουδιαμένο ήλιο των Βρυξελλών), το λάδι της Ισπανίας θα γίνεται ανάρπαστο (τόσο καλό που κάνει και για πετρέλαιο θέρμανσης) και τα λεμόνια Αργεντινής (μεγαλωμένα υπό τον ήχο του Carlos Gardel και του Astor Piazzolla) θα κατακλύζουν τις αγορές και τα σούπερ-μάρκετ. Και οι αγρότες στην Ελλάδα θα συνεχίζουν να ζητάνε επιδοτήσεις και θα χύνουν στους δρόμους το λάδι που δεν θα μπορούν να πουλήσουν...

Υπάρχουν όμως και οι φωτεινές εξαιρέσεις, όπως ο φίλος ikor τόσο σωστά αναφέρει. Απόδειξη ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, πολύ πιο δύσκολος από αυτόν που ακολουθείται τόσα χρόνια, αλλά με πολύ μεγαλύτερα οφέλη για τους ίδιους τους αγρότες, για το εξαγωγικό εμπόριο της Ελλάδας, για την ελληνική οικονομία.

Photo: πηγή

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

9 Responses to Μπλόκο στη λογική

 1. Δεν εξετάζεις το ένα...
  Δεν κοιτάζεις το άλλο....
  Δεν γνωρίζεις το τρίτο...
  αλλά οι αγρότες πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο....
  για να βολεύονται κάτι τύποι σαν εσένα... που ενδιαφέρονται μόνο για την εικόνα.. και όχι για την ουσία....

  Ε λοιπόν όχι....
  Μακάρι να μείνουν κλειστοί οι δρόμοι...τουλάχιστον μέχρι να καταλάβετε όλοι εσείς... τι παίζεται....

  Γιατί σίγουρα δεν παίζεται μόνο το μέλλον των αγροτών....

 2. Ευχαριστώ για το σχόλιο. Το μόνο που δεν εξετάζω είναι το δίκαιο των αιτημάτων, και αυτό γιατί υπάρχουν τόσες πολλές παράμετροι που όσο μεγάλο κι αν ήταν ένα post δε θα μπορούσαν να εξεταστούν όλες στο βαθμό που τους πρέπει. Όπως φυσικά δεν εξετάζονται σε βάθος γενικότερα. Δεν είπα πουθενά αλλού ότι δεν γνωρίζω ή δεν εξετάζω κάτι επειδή δεν το γνωρίω. Άρα η γνώμη που εκφέρω βασίζεται σε αυτά που γράφω και ξέρω.

  Λες για την ουσία. Μου κάνει εντύπωση που δεν διάβασες ή δεν κατάλαβες το μέρος του post μου που αυτολεξεί μιλάει για την "ουσία της αγροτικής οικονομίας". Αν θέλεις να μιλήσεις για την ουσία, θα ήθελα να το κάνεις πάνω σε αυτό μέρος του post μου.

  Κατά τα άλλα δεν ξέρω ποιοι είναι οι "τύποι σαν κι εμένα" και πώς τους χαρακτηρίζει το post μου, ούτε με ενδιαφέρει κιόλας. Επειδή, όμως, φαίνεται ότι εσύ ανήκεις στους λίγους που ξέρουν τι "παίζεται", θα ήθελα να σε παρακαλέσω να εξηγήσεις σε όλους εμάς τους αδαείς και σε όλους τους "τύπους σαν κι εμένα" που θέλουμε να "βολευτούμε" τι ακριβώς παίζεται...

 3. Το θέμα είναι ποιος θα σώσει τον αγρότη απ τους μεσάζοντες και τις αλυσίδες σουπερμάρκετ. Όσο για τον τρόπο διαμαρτυρίας εμένα άλλο με ανησυχεί: παλιά έλεγες να κλείσω το δρόμο, να κάνω πορεία κλπ για να ακουστώ, να αναγκάσω τον άλλο να γνωρίσει τα προβλήματά μου και αν γίνεται να μου συμπαρασταθεί. Τώρα όποιος κάνει κάτι τέτοιο οι υπόλοιποι που ταλαιπωρούνται τον βρίζουν χωρίς καν να θέλουν να ξέρουν περί τίνος πρόκειται. Αλήθεια αν βγούμε στο δρόμο και ρωτήσουμε 100 άτομα γιατί κλείσαν οι αγρότες τους δρόμους? θα ξέρει να μας πει κάποιος έστω και ένα αίτημά τους??

 4. ikor says:

  Τα μπλόκα, ως μεθοδολογία, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να μη γίνει διάλογος για τα ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο!

  Συζητάμε όλοι για τα μπλόκα και δε βλέπουμε υπαρκτά προβλήματα του κλάδου. Που είναι σημαντικός κλάδος.

  Επιπλέον, δημιουργούν διενέξεις ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες (π.χ. δες εδώ: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=23379)

  Κατά τη γνώμη μου, τίποτα δεν εξυπηρετούν τα μπλόκα όσον αφορά το μέλλον των αγροτών. Μόνο την αυτοπροβολή ορισμένων...

 5. kalo paidi, αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα. Στη διοίκηση εφοδιαστικής αλυσίδας το λεγόμενο disintermediation, η απο-μεσαζοντοποίηση (μη δόκιμος όρος αλλά anyway), είναι από τις βασικες τάσεις. Το περιθώριο κέρδους που πηγαίνει σ'αυτούς μπορούν να το καρπωθούν οι αγρότες. Όσο για τον τρόπο διαμαρτυρίας, ουσιαστικά χάνει την όποια δυναμική του όταν δημιουργεί αρνητική εικόνα σε όλη την κοινωνία.

  ikor, συμφωνώ απόλυτα. Δεν είναι αυτά τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου. Αυτό όμως που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι υπάρχει κόσμος (ακόμα και εδώ μέσα) που υποστηρίζει αυτούς τους τρόπους διαμαρτυρίας όχι επειδή θεωρεί δίκαια τα αιτήματα των αγροτών αλλά ως de facto κίνηση έκφρασης αντίθεσης με ο,τιδήποτε πρεσβεύει η οποιαδήποτε εκλεγμένη κυβέρνηση.

 6. Απο γελοιογραφια του Χατζοπουλου νομιζω, σε περιπου μιας βδομαδας φυλλο εφημεριδας: ζευγαρι αγροτων, σε τρακτερ κι ο συζυγος λεει στη σύζυγο: "ρε γυναικα, να'χαμε παρά, να βαλουμε τον Αλβανο να κανει τη δουλεια και να παμε κ ιεμεις σαν ανθρωποι μια φορα με το τρακτερ,να κλεισουμε την εθνικη".... τα σχόλια, ολα τα σχολια δικα σου.Και για να μην παρεξηγηθω, δεν στο εγραψα με απαραιτητα εχθρικη διαθεση απεναντι στα αιτηματα τους. τα οποια δεν γνωριζω ποια ειναι.. καλως ή κακως. Ισως ειναι κι αυτο μια παρενεργεαι της υπερπληροφορησης, να μην ξερουμε τι μας γινεται και τι ακριβως διακυβευεται.

 7. Χαχαχαχ, εντάξει, προφανώς και δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των αγροτών αλλά πιθανότατα την πλειοψηφία αυτών που κλεινουν τους δρόμους. Πάντως ούτε οι ίδιοι νομίζω ότι έχουν υπόψη ποιο είναι το διακύβευμα. Ή το έχουν πολύ καλά υπόψη και απλά δεν τους νοιάζει.

 8. Η διαταγή αποφασίζουμε (να σας ταλαιπωρήσουμε) και διατάζουμε (να μας δώσετε λεφτά) ποτέ δε μου άρεσε ούτε καν σαν ιδέα. Απεργία σημαίνει πχ να σταματήσεις να παράγεις, να κάνεις δηλαδή κάτι που ζημιώνει και εσένα και τον άλλο. Όχι μόνο τον άλλο, ενώ εσύ συνεχίζεις να απολαμβάνεις τα αγαθά σου κανονικά...

 9. Δυστυχώς όταν έχουν δώσει τόσες πολλές φορές, ο πρώτος που αποφασίζει να μην δώσει γίνεται αμέσως εχθρός του λαού κλπ. Όμως εχθρός του λαού είναι το ρουσφέτι και η σπατάλη, όπως τόσα χρόνια γίνεται με τις επιδοτήσεις που καταλήγουν Mercedes και εξοχικά.

Από το Blogger.