Safer Internet Day / Απάτες 419


Σήμερα γιορτάζεται σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Το φετινό θέμα της γιορτής είναι η προστασία της ιδιωτικής ζωής, ιδιαίτερα των ανηλίκων, στον κυβερνοχώρο και έχει ως σύνθημα το Πριν Δημοσιεύσεις Σκέψου / Think B4 U Post.

Στο πλαίσιο της σημερινής ημέρας διοργανώνεται στο ξενοδοχείο "Τιτάνια" (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα) συνέδριο με θέμα "Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου για τα Παιδιά". Το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να το βρείτε εδώ. Παράλληλα, αρκετοί οργανισμοί διοργανώνουν τοπικές εκδηλώσεις και happenings για την προώθηση αυτού του τόσο σημαντικού θέματος και την ενημέρωση των παιδιών που θεωρούνται ως η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού σε ό,τι αφορά την παραβίασης της ιδιωτικής ζωής, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη την εκτενή ενασχόλησή τους με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης. Από τη μεριά των ιστολόγων, ένα post είναι νομίζω το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να διαδώσουμε το μήνυμα της σημερινής ημέρας.

---------------------------------------------------------

Δεν είναι όμως μόνο τα παιδιά που υφίστανται ηλεκτρονική παρενόχληση και τις συνέπειές της. Ο αριθμός των ενήλικων που πέφτουν θύματα των 419 ή advance fee ή Nigerian scams είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός. Ναι, είναι εκείνα τα e-mail από κάτι περίεργους τύπους με ονόματα όπως Hajia Zainab Abdulkarim, Tony Onokwo και George Ochonogor, που συνήθως σας ζητούν να τους βοηθήσετε να μεταφέρουν ιλιγγιώδη ποσά από αφρικανικές χώρες χρησιμοποιώντας δικό σας τραπεζικό λογαριασμό και υπόσχονται μεγάλη αμοιβή. Τα "419 scams" ονομάστηκαν έτσι από το σχετικό άρθρο του Ποινικού Κώδικα της Νιγηρίας περί προσπορισμού πλούτου με απάτη και αποτελούν μια απίστευτα προσοδοφόρα επιχείρηση. Θα μου πεις, είναι δυνατόν κανείς να πιστέψει ότι μια τέτοια προσφορά είναι αληθινή; Και όμως είναι: οι ευκολόπιστοι συνάνθρωποί μας έχασαν μόνο το 2009 το αστρονομικό ποσό των 9.3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανταποκρινόμενοι σε τέτοιες προσκλήσεις, 50% περισσότερα από ό,τι το 2008! Συγκριτικά, 9.3 δισ. δολάρια είναι περίπου 9 φορές το εξωτερικό χρέος της πολύπαθης Αϊτής ή περίπου 2.7% του ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2008!

Και καλά, το να χάσεις μόνο χρήματα αντέχεται και ενδεχομένως επιδιορθώνεται. Ίσως να είναι κάτι για το οποίο μπορείς να γελάς με φίλους μετά από (πάρα πολλά) χρόνια. Όμως το να σε απαγάγουν, τραυματίσουν ή ακόμα και να σε σκοτώσουν είναι πραγματικά τραγικό και δείχνει ότι πίσω από τα κακογραμμένα (σε αστείο βαθμό) e-mail και την εξόφθαλμη απάτη κρύβεται ένα οργανωμένο δίκτυο εγκληματιών που φυσικά δεν περιορίζεται γεωγραφικά μόνο στη Νιγηρία.

Ευτυχώς που υπάρχει και η πιο light πλευρά του θέματος: κάποιοι καταπληκτικοί τύποι αντιστρέφουν ουσιαστικά το scam απαντώντας στους 419 scammers (το λεγόμενο scambaiting) και, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους να βγάλουν έστω και ελάχιστα δολάρια, τους βάζουν να κάνουν απίστευτα χαμαλίκια! Οι τύποι έχουν αναγάγει τη διεπαφή με τους scammers σε τέχνη και τα αποτελέσματα βγάζουν τρομερό γέλιο! Χρόνος και όρεξη για ανάγνωση να υπάρχει, γιατί η ανταλλαγή e-mail μπορεί να επεκταθεί σε πολλές σελίδες!

Photo © Safer Internet Greece

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

2 Responses to Safer Internet Day / Απάτες 419

  1. Θα σου χαλασω τη διαθεση ισως μ'αυτο που ανεβασα, αλλα επρεπε. Το αλλο, το αστειο, εντος τω νεπομενων εβδομαδων ελπιζω.
    Πολυ ενημερωτικο το ποστακι σου, οσο για τους Νιγηριανους που ζητανε απελπισμενα βοηθεια και θελους ολα σου τα στοιχεια και μπλα μπλα για να πιασει τοπο το παραδακι που θα τους προσφερεις, ενα εχω να πω: ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΤΕΤΟΙΑ MAILS, ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΗΛΙΘΙΟΥΣ Η ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.Εγω αυτο κανω.Και μου'ρχονται εκατονταδες. Οποιος ειναι πρσεκτικος καλο μου, και ασκει το δικαιωμα πληροφοριακης αυτοδιαθεσης με συνεση και μετρο, νομιζω πως ειναι στοιχειωδως καλυμμενος. Νομιζω... Φιλια.

  2. Για εμάς είναι αυτονόητο, ξωτικό μου, όμως για πάρα πολύ κόσμο όχι. Προσπαθώ να καταλάβω με ποιο τρόπο λειτουργεί το μυαλό αυτού που όχι μόνο πείθεται αλλά δίνει και ένα σκασμό λεφτά, και δε μπορώ. Ειλικρινά.

    Έρχομαι από τα μέρη σου. Όταν είσαι στα down σου γράφεις αριστουργήματα.

Από το Blogger.