4 λόγοι αισιοδοξίας

Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το πακέτο Ε.Ε.-ΔΝΤ για τους εξής λόγους:

1. Η δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης που δεν είναι one-off, δηλ. μόνο για την Ελλάδα, αλλά θα ενεργοποιείται κάθε φορά που ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα, δίνει μια ισχυρή εναλλακτική έναντι των αγορών χρήματος. Ουσιαστικά το μονοπώλιο των αγορών χρήματος μετατρέπεται σε δυοπώλιο, με το προφανές πλεονέκτημα των χαμηλότερων τιμών (στην προκείμενη περίπτωση επιτοκίων δανεισμού) για τον καταναλωτή (στην προκείμενη περίπτωση το κράτος που δανείζεται).

2. Η έκφραση στήριξης από την Ευρώπη, ή μάλλον η αποφυγή της πιθανότητας μη έκφρασης στήριξης. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εξέφραζε τη στήριξή της προς ένα κράτος-μέλος του οποίου το ΑΕΠ αντιπροσωπεύει μόνο το 2.5% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης τότε ποιος ο λόγος ύπαρξής της ως Ένωσης; Όταν στο μέλλον θα υπάρξουν κι άλλα τέτοια κρούσματα εναντίον κρατών των οποίων οι οικονομίες είναι σαφώς μεγαλύτεροι παίκτες στην Ευρωζώνη, η τωρινή σημασία της στήριξης προς την Ελλάδα θα λάβει επιτακτική μορφή.

3. Η πολύ σημαντικη δήλωση του Ζαν-Κλοντ Τρισέ ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να διατηρήσει την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων στο κατώτατο όριο ΒΒΒ- ακόμα και μετά το πέρας του 2010. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι η ΕΚΤ θα δέχεται τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγύηση για το βραχυπρόθεσμο δανεισμό των τραπεζών. Άρα, με την έκδοση ελληνικών ομολόγων για την κάλυψη του δημοσίου χρέους οι τράπεζες μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν το ελληνικό χρέος με αποδεκτά επιτόκια, αφού υπάρχει το backup της ΕΚΤ. Επιπλέον, δίνει έξτρα ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους τέτοια ομόλογα, αφού μπορούν πλέον να τα ρευστοποιήσουν ευκολότερα. Aυτή η παρέμβαση της ΕΚΤ είναι ακόμα σημαντικότερη από το μηχανισμό στήριξης.

4. Η δήλωση των αξιωματούχων του ΔΝΤ ότι η δική τους συμμετοχή στο πακέτο στήριξης δεν πρόκειται να επιφέρει επιπλέον μέτρα και ότι τα συγκεκριμένα μέτρα της κυβέρνησης είναι επαρκή, αρκεί να εφαρμοστούν στο ακέραιο.

Για το πολιτικό παζάρι μέχρι να φτάσουμε σε αυτή την απόφαση θα ειπωθούν πολλά. Περισσότερα ακόμα θα ειπωθούν για την έλλειψη ισχυρών προσωπικοτήτων που θα μετουσιώνουν την ιδέα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης (π.χ. ο Προκόπης Δούκας έχει έναν πολύ εύστοχο σχολιασμό). Αυτή τη στιγμή όμως νομίζω ότι μπορούμε να αφήσουμε μια βαθιά ανάσα και να σκάσουμε ένα στραβό χαμογελάκι - αλλά σε καμία περίπτωση να χαλαρώσουμε.

Υ.Γ. Ήδη χτες το spread του 10ετούς ομολόγου έπεσε από 6.36% σε 6.28% και αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω.

Υ.Γ.2 Ακόμα και κάτω από τις 300 μονάδες βάσης (από 320 χτες) έπεσε σήμερα το spread - γύρω στις 300 as we speak (11:20).

This entry was posted in . Bookmark the permalink.
Από το Blogger.