Ενισχύοντας τη συμμετοχή των πολιτών: Ιδέες για την ανάπτυξη


Όλοι έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί με ποιους τρόπους μπορεί ο πολίτης να συμμετάσχει ουσιαστικά στην πολιτική ζωή του κράτους, είτε ελέγχοντας τα πεπραγμένα και υπεσχημένα των κυβερνήσεων, είτε καταθέτοντας προτάσεις για την ανάπτυξη του κράτους και τη διόρθωση κακώς κειμένων. Η πικρή αλήθεια είναι ότι μέχρι πριν λίγο καιρό η δυνατότητα αυτή ήταν μηδαμινή. Είναι λοιπόν πολύ ευχάριστο να βλέπεις νέες προσπάθειες που εξυπηρετούν το στόχο να ενδυναμώσουν τη φωνή του πολίτη, τη συμμετοχή του στα πολιτικά δρώμενα και τη δυνατότητά του να επηρεάσουν αποφάσεις.

Αφορμή για αυτό το σχόλιο πήρα από το νέο blog "Ιδέες για την Ανάπτυξη" του Νίκου Αναγνώστου (@nikan_gr, Metablogging.gr) που με τη χρήση του ειδικού forum στο Uservoice στοχεύει να συγκεντρώσει ιδέες, προτάσεις και συστάσεις των πολιτών για την ανάπτυξη της χώρας και την ενίσχυση της προσπάθειας εξόδου από την πολύπλευρη κρίση που τη μαστίζει. Νομίζω ότι πρόκειται για μια εξαιρετική ιδέα που υπερθεματίζει τον ρόλο των πολιτών και μας φέρνει πιο κοντά στην εφαρμογή της συμμετοχικής δημοκρατίας στην πράξη. Αν αναλογιστούμε και μόνο τον αριθμό των προτάσεων που μπορεί να συγκεντρωθεί από τους (κατ'ευχή χιλιάδες) συμμετέχοντες, η προστιθέμενη αξία του εγχειρήματος είναι πολύ μεγάλη. Περισσότερα για αυτή την πρωτοβουλία από τον Στάθη Χαϊκάλη.

Υπενθυμίζω ότι εκτός από αυτή την καινούρια προσπάθεια υπάρχει και το Govmeter που αποτελεί "το πρώτο μη τεχνολογικό εγχείρημα συλλογικής εργασίας όπου συμμετέχουν διαφορετικών ειδικοτήτων και απόψεων πολίτες" με στόχο τον έλεγχο της εφαρμογής των κυβερνητικών δεσμεύσεων. Αν και η λειτουργία του έχει ανασταλεί, πρόκειται για μια πρωτότυπη ιδέα που θα είχε τεράστιο αντίκτυπο αν εξελισσόταν όπως έπρεπε, ενώ καταδεικνύει τη δυναμική των πολιτών και την καταλληλότητα των social media για να υποστηριχτούν τεχνικά αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Photo © OECD

This entry was posted in ,. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ενισχύοντας τη συμμετοχή των πολιτών: Ιδέες για την ανάπτυξη

  1. Από ιδέες πάσχουμε, αυτή είναι η αλήθεια. Θέλουμε να κάνουμε αλλά τι άραγε;

  2. Εμείς μπορούμε μόνο να προτείνουμε και να ελπίζουμε ότι οι προτάσεις θα τύχουν σε ώτα ευήκοα...

Από το Blogger.