Αποδομώντας το ψέμα: Μυστική δημοσιογραφία στη Βόρεια Κορέα


Η Google αποφάσισε να σταματήσει να λογοκρίνει τα αποτελέσματα των αναζητήσεων στην κινεζική μηχανή αναζήτησης google.cn, αναφέροντας ότι υπήρξε θύμα κυβερνοεπίθεσης από servers που βρίσκονται στην Κίνα και πως έχει βάσιμες υποψίες ότι τα e-mail υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα παρακολουθούνται συστηματικά. Η κινεζική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα σε αυτή την κίνηση δηλώνοντας ότι η Google παραβιάζει τη γραπτή συμφωνία βάσει της οποίας της επιτράπηκε να εισέλθει στην κινεζική αγορά και εξέφρασε δυσφορία για τις αστήρικτες αιτιάσεις της. Επί της ουσίας βέβαια η απάντηση δε λέει τίποτα, όπως είναι τυπικό για καθεστώτα που δεν έχουν μάθει να λογοδοτούν σε κανέναν και για τίποτα, ούτε καν στον ίδιο τον λαό που υποτίθεται ότι υπηρετούν. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πανηγυρίζουν και όλοι αναμένουμε την επόμενη κίνηση σε ένα παιχνίδι τακτικής που δείχνει να δημιουργεί ρωγμές στην πανίσχυρη κρατική προπαγάνδα του Πεκίνου. Φαίνεται λοιπόν ότι το ρητό "ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο" αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

Περίπου 800 χιλιόμετρα ανατολικά του Πεκίνου, η Κίνα συνορεύει με μια χώρα όπου τα πάντα όχι μόνο μένουν κρυμμένα κάτω από τον ήλιο αλλά ακόμα και ο ίδιος ο ήλιος υπακούει στις εντολές του καθεστώτος. Οι κάτοικοι της Βόρειας Κορέας δεν ξέρουν τι είναι Google, Ίντερνετ και ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία, αρχίζουν όμως να μαθαίνουν ότι ο κόσμος δεν είναι έτσι όπως τους περιγράφει το καθεστώς του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ιλ. Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλουν ορισμένοι ηρωικοί Βορειοκορεάτες που είτε έχοντας δραπετεύσει από την κόλαση επί της Γης (καθώς δεν επιτρέπεται στους κατοίκους να φύγουν από τη χώρα), είτε ζώντας μέσα σε αυτή, προσπαθούν μέσα από απίστευτα επικίνδυνες καταστάσεις να αφυπνίσουν τόσο τους ίδιους τους Βορειοκορεάτες όσο και τον υπόλοιπο κόσμο για την πραγματική κατάσταση στην χώρα χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό τρόπο για να μεταφέρουν το μήνυμά τους. Παρακάτω παρουσιάζω τρεις χαρακτηριστικές προσπάθειες που έχουν τον ίδιο στόχο αλλά χρησιμοποιούν διαφορετικά κανάλια επικοινωνίας.

O Kim Seong-Min λειτουργεί τον ραδιοφωνικό σταθμό Free North Korea Radio από τη Σεούλ. Μέσω ενός δικτύου που λειτουργεί μέσα στη Βόρεια Κορέα και απαρτίζεται από πολίτες υπεράνω υποψίας ηχογραφεί τις απόψεις των ίδιων των κατοίκων, που εκφράζονται εν κρυπτώ (σημ.: η δημόσια έκφραση οποιασδήποτε κριτικής για το καθεστώς τιμωρείται με πολύχρονο εγκλεισμό σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας). Οι ηχογραφήσεις φτάνουν στη Σεούλ διαμέσου Κίνας μέσα από ένα δίκτυο κατασκόπων και η φωνή του λαού αναμεταδίδεται στη Βόρεια Κορέα όπου και λαμβάνεται από τα παράνομα ραδιόφωνα που αρκετοί κάτοικοι έχουν εισάγει λαθραία από την Κίνα - και για την κατοχή των οποίων κινδυνεύουν ακόμα και με θανατική ποινή.

Το περιοδικό Rimjingang εκδίδεται δύο φορές τον χρόνο από τον μεγάλο εκδοτικό οίκο Asia Press με έδρα το Τόκυο. Οι ρεπόρτερ του είναι Βορειοκορεάτες πολίτες που εκπαιδεύτηκαν στην Κίνα και επέστρεψαν στη Βόρεια Κορέα για να απαθανατίσουν κρυφά και με κίνδυνο της ζωής τους εικόνες από την πραγματική ζωή στη χώρα. Και εδώ η πρακτική είναι η ίδια: το υλικό εξάγεται λαθραία από τους ίδιους τους ρεπόρτερ στην Κίνα, όπου και οργανώνονται οι επόμενες αποστολές τους. Μέχρι τώρα το περιοδικό εκδίδεται μόνο στην κορεατική και την ιαπωνική γλώσσα, ενώ προετοιμάζεται η αγγλική έκδοση.

Αρκετά τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ έχουν γυριστεί με τη συνδρομή πολιτών από τη Βόρεια Κορέα. Το "Children of the Secret State" (2000) είναι ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τα ορφανά παιδιά που το καθεστώς προσποιείται ότι δεν υπάρχουν. Το υλικό κινηματογραφήθηκε κρυφά από τον undercover δημοσιογράφο Ahn Chol, o οποίος το 2001 κέρδισε το βραβείο δημοσιογραφίας Rory Peck για αυτή την δουλειά του. Tα βραβευμένα "Undercover in the Secret State" (2006) και "Welcome to North Korea" (2001, βραβείο Emmy) χρησιμοποιούν αντίστοιχο υλικό που κινηματογραφήθηκε είτε από τους ίδιους τους παραγωγούς είτε από πολίτες. Και τα τρία ντοκιμαντέρ είναι προσβάσιμα μέσω Google Video.

Ίσως περάσουν αρκετές δεκαετίες μέχρι να δούμε τη διεύθυνση google.kp να οδηγεί στη βορειοκορεάτικη έκδοση της μηχανής αναζήτησης. Μέχρι τότε είναι προφανές ότι την αληθινή εικόνα για την πιο απομονωμένη χώρα στον πλανήτη μπορούν να την καταγράψουν μόνο όσοι μένουν σε αυτή. Αν πιστέψουμε τις μαρτυρίες τους, η δυσφορία και η απογοήτευση μεγαλώνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις εκφράζονται δημόσια, κάτι ανήκουστο μέχρι πριν λίγα χρόνια. Αν και το καθεστώς παραμένει απόλυτα ισχυρό, η σταδιακή αποδόμησή του φαίνεται ότι έχει αρχίσει.

Photo © britishblogs.co.uk

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

1 Response to Αποδομώντας το ψέμα: Μυστική δημοσιογραφία στη Βόρεια Κορέα

  1. Εξαιρετικό και διαφωτιστικό ποστ αγαπητέ! Ομολογώ ότι ήξερα ελάχιστα για την κατάσταση στη χώρα αυτή. Την καλησπέρα μου!

Από το Blogger.