Νοικοκυρέματα και συμμαζέματα


Όταν ακούω τη λέξη "νοικοκύρεμα" πέρα από τους συνειρμούς σχετικά με Μαίρη Παναγιωταρά, φακιόλι και swiffer μου έρχεται στο μυαλό ξεσκόνισμα, σφουγγάρισμα, μια γρήγορη σκούπα κι ένα συγύρισμα στο σπίτι για να φαίνονται όλα καθαρά για τον ξένο επισκέπτη κι ας κρύβεται το χάος πίσω από τη βιτρίνα. Εντάξει, ας πούμε την αλήθεια, όλοι μας το έχουμε κάνει - έστω κι αν το λήμμα "νοικοκυρεύω" σημαίνει επίσης ότι "κάνω σωστή οικονομική διαχείριση και οργανώνω σωστά καθετί που αφορά ένα σύνολο ατόμων, μια υπηρεσία κλπ."

Κατ' αντιστοιχία, η έκφραση "νοικοκύρεμα της οικονομίας" που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους πολιτικούς μου φέρνει στο μυαλό ένα ψιλοξεκαθάρισμα: να συμμαζέψουμε λίγο από δω κι από κει, να ζητήσουμε κανένα δανειάκι φτηνό για να τη βγάλουμε και φέτος, να κρύψουμε κανένα ελλειμματάκι και να μεταφέρουμε καμιά υποχρέωση σε επόμενα χρόνια για να εντυπωσιάσουμε τους ξένους "επισκέπτες" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και όποιον άλλο κοπιάσει από το φτωχικό μας.

Αν και ο παραπάνω ορισμός του λήμματος έχει μια διάσταση που είναι εφαρμόσιμη στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, απαιτούνται πολύ περισσότερα από ένα επιφανειακό συγύρισμα. Χρειάζεται εκ βάθρων αναδόμηση της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας, της λειτουργίας του δημόσιου τομέα και του υποστηρικτικού ρόλου του στην ανάπτυξη, της επιχειρηματικής φιλοσοφίας και πρακτικής, του συστήματος παιδείας ως μοχλού ανάπτυξης και καινοτομίας. Σε όλα αυτά η αξιολόγηση του βαθμού επίτευξης των παραπάνω στρατηγικών με ένα αντικειμενικό, αμερόληπτο και προπάντων ποσοτικό σύστημα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Επιπλέον, η παραμικρή χρονοτριβή στην εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων επιφέρει πολλαπλάσιο κόστος αργότερα.

Με βάση λοιπόν την παραπάνω αντιστοιχία, νομίζω ότι στην ελληνική οικονομία δε χρειάζεται "νοικοκύρεμα" αλλά κάτι τέτοιο για αρχή:
και μετά κάτι τέτοιο (σε αυτή την ταχύτητα):γιατί είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι οι επισκέπτες μας θα έχουν αντιδράσεις σαν κι αυτές:

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

4 Responses to Νοικοκυρέματα και συμμαζέματα

  1. Ανώνυμος says:

    Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι ενώ έχουν ήδη γκρεμιστεί τα ντουβάρια, το μιντιακό-πολιτικό-οικονομικό κατεστημένο είναι σε άρνηση και προσπαθεί να μας πείσει ότι το σκισμένο σεμεδάκι επιδιορθώνεται.

  2. Εμένα άλλο είναι που μου τη δίνει. Ότι κανείς από τους πολιτικάντηδες (εκτός ίσως ΓΑΠ και Παπακωνσταντίνου τον οποίο γνωρίζω και είμαι βέβαιος τουλάχιστον για την κατάρτισή του) δε μπορεί να κατανοήσει το μέγεθος της αλλαγής που απαιτείται. Μοιραία, ο καθένας τους αντί να ζητήσει έξωθεν βοήθεια πράττει μέχρι εκεί που φτάνει η αντίληψή του: νοικοκύρεμα και συμμάζεμα.

  3. Μήπως τελικά καταντήσουμε Η καλή νοικοκυρά είναι δούλα(κυρίως) και κυρά;

  4. Αν πρέπει οπωσδήποτε να υιοθετήσουμε το συντηρητικό πρότυπο "άντρας breadmaker - γυναίκα νοικοκυρά" θα προτιμούσα να καταλήγαμε το πρώτο lol

Από το Blogger.