Μεταίχμια

Σε έναν ιδανικό κόσμο, στον οποίο το χρηματοοικονομικό σύστημα θα λειτουργούσε ορθολογικά, η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ δεν θα ήταν απαραίτητη γιατί η λειτουργία του ως εξίσου συμφέρουσα εναλλακτική για τον δανεισμό της Ελλάδας θα ωθούσε τις αγορές σε χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού. Αλλά σε έναν ιδανικό κόσμο οι υπαίτιοι της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν θα δρούσαν ακόμα ανενόχλητοι ούτε θα αμείβονταν με δυσθεώρητα bonus για τις "υπηρεσίες" τους, ούτε η Ελλάδα θα αφηνόταν να φτάσει σε τέτοιο σημείο δημοσιονομικής εξαθλίωσης από όσους χαράσσουν την οικονομική πολιτική τις τελευταίες 3,5 δεκαετίες. Σε κάθε περίπτωση, I stand corrected.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χτες ότι "οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν στην απόφαση της 25ης Μαρτίου είτε γιατί δεν πίστεψαν στην βούληση της ΕΕ είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία". Λάθος: εν τέλει οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν, γιατί εξακολουθούν να αμφισβητούν τη δυνατότητα και, το κυριότερο, τις προθέσεις της Ελλάδας να διορθώσει τα του οίκου της μετά από δεκαετίες σπατάλης, υπεκφυγής και κοροϊδίας, έστω κι αν υπάρχει ο "μπαμπούλας" της (αρνητικής για τα συμφέροντά τους) ύπαρξης του δικτύου στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ. Ουσιαστικά προεξοφλούν την αποτυχία οποιασδήποτε μεμονωμένης εθνικής πολιτικής γιατί δεν πιστεύουν ότι μπορεί να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μόνο από την Ελλάδα χωρίς έλεγχο από τρίτους - έστω κι αν τα τελευταία μέτρα φαίνεται να έχουν τα μεγαλύτερα θετικά και ουσιαστικά δημοσιονομικά αποτελέσματα την τελευταία δεκαετία. Και αν θέλετε τη γνώμη μου, καλά κάνουν. Πρόκειται για ένα σημαντικό μεταίχμιο, πέρα από το οποίο η αξιοπιστία των πολιτικών θα καθορίζεται με πολύ αυστηρότερους όρους και με μηδενικά περιθώρια "δημιουργικής" προσαρμογής.

Βρισκόμαστε όμως και σε ένα άλλο μεταίχμιο: το μεταίχμιο της πολιτικής, με την έννοια της συμμετοχής μας στα κοινά. Μεταπολιτευτικά, η πολιτική μετατράπηκε σε συναλλαγή μεταξύ ψηφοφόρου-ψηφοδέκτη, εκλέγοντας όχι τους άριστους αλλά όσους ήταν περισσότερο πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν προσωπικά και συντεχνιακά συμφέροντα ή ακόμα και τους περισσότερο δημοφιλείς. Μοιραία αυτό το σύστημα θα ανέθετε τα χέρια της χώρας σε ανθρώπους πολύ κατώτερους των περιστάσεων, με ελάχιστη αντίληψη της πραγματικότητας και ακόμα λιγότερες τεχνοκρατικές γνώσεις και ικανότητες, που λειτουργούσαν ως διαχειριστές παρά ως ηγέτες. Δεν πιστεύω ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι (θεωρώ δηλαδή ότι οι κατά καιρούς πρωθυπουργοί είχαν καλές προθέσεις για τη χώρα) αλλά ότι το παιχνίδι χάθηκε στα μεσαία και κατώτερα επίπεδα διακυβέρνησης, αυτά δηλαδή που είναι πιο άμεσα εκλέξιμα από το λαό. Κι αυτή είναι η τιμωρία της πολιτικής.

Σε πείσμα πάντως όλων των κραυγών και οιμωγών για την "καταστροφή" που μας βρήκε με την προσφυγή στους "βασανιστές" του ΔΝΤ, η αλήθεια είναι ότι έχουμε στα χέρια μας την τελευταία ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουμε τα του οίκου μας once and for all. Μόνο που ό,τι μπορούσαμε (και έπρεπε) να είχαμε κάνει με την άνεσή μας σε 35 χρόνια θα αναγκαστούμε το πραγματοποιήσουμε μέσα σε 2-3 χρόνια υπό την ασφυκτική πίεση ΕΕ-ΔΝΤ και με τις αγορές να περιμένουν στη γωνία. Η κοινωνία θα υποστεί ένα ισχυρότατο και ίσως προμελετημένο σοκ και έχει ενδιαφέρον πώς θα το διαχειριστεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε 3 χρόνια, αν καταφέρουμε να βγούμε αλώβητοι, τίποτα δε θα θυμίζει την Ελλάδα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

2 Responses to Μεταίχμια

  1. Khlysty says:

    Διαφωνώ μόνο ως προς ένα σημείο: οι αγορές προεξωφλούν την αποτυχία της Ελλάδας ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ, όχι επειδή έχουν μελετήσει κάποια δεδομένα, παρά μόνο το γεγονός ότι το μεγάλο δημόσιο χρέος και η κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας την καθιστούν εύκολο θύμα. Ούτως ή άλλως, οι "αγορές" δεν είναι τίποτε άλλο από κερδοσκόπους, out to make a quick buck. Βλέπουν το χάλι της Ελλάδας, βλέπουν τη δυστοκία που παρουσιάζει η Ε.Ε. να αποφασίσει αν θα τη βοηθήσει ή όχι, και μας την πέσανε. Το ίδιο θα κάνουν και σε οιαδήποτε άλλη περίπτωση, μη σου πω, κιόλας, ότι θα κάνουν και το παν, ώστε να φέρουν την κατάσταση στα μέτρα τους. Μιλάμε για καζίνο κανονικό, με σημαδεμένα χαρτιά και πειραγμένη ρουλέτα...

  2. xtsanos says:

    Νομίζω ότι οι αγορές προεξοφλούν αυτή την αποτυχία επειδή κρίνουν από το παρελθόν. Λένε, οι Έλληνες δεν κατάφεραν να συμμαζέψουν το κράτος τους εδώ και 30 χρόνια που είναι μέλη της Ε.Ε., θα το κάνουν τώρα βρίσκονται στη χειρότερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας τους και που ούτε καν η Ε.Ε. δέχεται σύσσωμη να τους βοηθήσει; Σίγουρα υπάρχει σπέκουλα, και μάλιστα κατευθυνόμενη εν μέρει από Έλληνες, αλλά η αφορμή για όλο αυτό τον τραγέλαφο νομίζω ότι είναι πολύ ισχυρή.

Από το Blogger.