Μαθήματα απο μια εφτάρα

Δε θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση η είδηση ότι οι ποδοσφαιριστές και το τεχνικό team της Βόρειας Κορέας υπέστησαν εξευτελιστική δημόσια διαπόμπευση για τις εμφανίσεις τους στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο (τρεις ήττες, με αποκορύφωμα τον διασυρμό με 7-0 από την Πορτογαλία, σε αγώνα που σε μία σπάνια κίνηση του βορειοκορεατικού καθεστώτος μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση). Εντύπωση όμως προκαλούν ορισμένα χαρακτηριστικά της είδησης που απαιτούν προσεκτικότερη ανάγνωση.

1. Η αναφορά του Kim-Jong Un, γιου και διαδόχου του Kim Jong-Il, στην αιτιολόγηση της διαπόμπευσης ("προδοσία της εμπιστοσύνης του"). Αυτή η αναφορά αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι το καθεστώς προετοιμάζει τη διαδοχή του και έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες αναφορές περί απομάκρυνσής του από το προσκήνιο.

2. Η σχετικά μετριοπαθής "τιμωρία" της ομάδας. Όντως, ο 6ωρος δημόσιος εξευτελισμός για τους παίκτες και διαγραφή του προπονητή από το Κομμουνιστικό Κόμμα και ο υποβιβασμός του σε εργάτη μπορεί να χαρακτηριστεί ως μετριοπαθής τιμωρία, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο εγκλεισμός σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας είναι πιθανός ακόμα και για υποψία κριτικής προς το καθεστώς.

3. H διάψευση της αρχικής πεποίθησης ότι τα μέλη της ομάδας έτυχαν καλής υποδοχής και αναγνώρισης της προσπάθειάς τους. Προφανώς η αποδοχή της αποτυχίας της ομάδας χωρίς καμία κριτική θα θεωρούνταν ως προδοσία προς τα "σοσιαλιστικά" ιδεώδη και γιαυτό χρειάστηκε η ιδεολογική αυτοκριτική και αυτοτιμωρία των μελών της ομάδας. Παρεμπιπτόντως, η αυτοκριτική και η αλληλοκατηγορία μεταξύ μελών οποιασδήποτε ομάδας (π.χ. εργατών) αποτελεί συνήθη πρακτική για την κατάπνιξη οποιασδήποτε πιθανότητας εμφάνισης κινημάτων αντίστασης προς το καθεστώς, μιας και οι στόχοι που θέτει το κόμμα είναι οι μόνοι που δικαιολογούν (και απαιτούν) τη σύμπνοια των πολιτών.

4. Τέλος, ό,τι κι αν γίνει ο Kim-Jong Il (και το καθεστώς γενικότερα) δεν φταίει ποτέ. Με τις αναφορές για εντολή του Kim Jong-Il για φουλ επίθεση εναντίον της Πορτογαλίας να πληθαίνουν, η ευθύνη για την τραγική τακτική φυσικά δε βαραίνει τον ίδιο αλλά αυτούς που δεν την εκτέλεσαν σωστά. Αλλά σε ένα καθεστώς που δεν έχει λογοδοτήσει για τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων από λιμό εξαιτίας της δραματικής πολιτικής του, θα ήταν αφελής όποιος περίμενε λογοδοσία για μια εφτάρα.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

13 Responses to Μαθήματα απο μια εφτάρα

 1. Εγώ βλέπω ότι έχει μαλακώσει πολύ ο Κιμ. Ποιός ήταν αυτός που χε σπάσει τα πόδια των παιχτών της εθνικής του? Ο Σαντάμ? Νομίζω...

 2. xtsanos says:

  Αυτό βλέπω κι εγώ. Αν και η κληρονομική δικτατορία από μόνη της δεν δίνει καμιά ελπίδα για το μέλλον της χώρας, όσο κι αν μαλακώνουν οι εκάστοτε δικτάτορες.

 3. Η εικόνα του προπονητής της Β. Κορέας στο Μουντιάλ ήταν πραγματικό deja-vou: Τυλιγμένος σε κείνο το μαύρο παλτό του, ανακαλούσε μνήμες από χαφιέδες της δεκαετίας του '50.

 4. xtsanos says:

  Μόνο η ρεντικότα και το στραβό τσιγάρο του έλειπαν :-p

 5. Και μην τον είδατε τον Παναή!

 6. xtsanos says:

  Πού να τον δείτε, έτσι που είναι χωμένος στα κάτεργα :-p

 7. Kostas says:

  Δυστυχώς ολόκληρο αυτό το φανταστικό αυτό "ρεπορτάζ" περί διαπόμπευσης που θα συναντήσετε σε μια σειρά από ιστοχώρους, βασίζεται σε κάποια αδιευκρίνιστη δημοσιογραφική πηγή από τα «μέσα». Και αναρωτιέμαι μήπως το δημοσίευμα βασίζεται σε κατασκευασμένα δημοσιεύματα? Μήπως πρέπει να λάβουμε όλοι μας υπόψη ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε "εμπόλεμη" κατάσταση με τη Βόρεια Κορέα (ασφυκτικό εμπάργκο, απειλές, συνεχή στρατιωτικά γυμνάσια κλπ). Μήπως δηλαδή θα έπρεπε να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί, αφού είναι γνωστός σε όλους μας ο παγκόσμιος πόλεμος της προπαγάνδας με ενορχηστρωτή την CIA, ενάντια σε αυτή τη χώρα που τολμά να μην υποκλίνεται στον έγχρωμο -σήμερα- πλανητάρχη? Σε ένα σχετικό ρεπορτάζ στο sport.gr [http://www.sport.gr/default.asp?pid=4&aid=67495] αλλά και σε ένα άρθρο για τα "συμβάντα" της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βόρειας Κορέας από εδώ [http://wp.me/p11mt3-7r] μάλλον αποκαλύπτεται ότι τέτοιου είδους "ειδήσεις" δεν είναι τίποτε άλλο παρά χοντροκομμένα ψέματα. Θα μου πείτε, γιατί να τα γράφουν αυτά στην Ελλάδα? Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι με τέτοια δημοσιεύματα χτυπιέται ουσιαστικά το ΚΚΕ αφού συνειρμικά η σκέψη προς αυτό το κόμμα πάει μόνη της. Τέλος πάντων, επειδή έρχονται δύσκολοι καιροί και η σωστή ενημέρωση θα δώσει στον καθένα τις σωστές αποφάσεις, προτείνω να είμαστε όλοι καχύποπτοι απέναντι στις στημένες ειδήσεις και στα στημένα ρεπορτάζ.

 8. xtsanos says:

  Είναι πανεύκολη η λύση να απορρίπτει κανείς τις αρνητικές περί ΛΔΚ ειδήσεις και τις πηγές τους ως "φανταστικές" και να θεωρεί ότι μόνος στόχος τους είναι να πλήξουν τον κομμουνισμό. Γιατί φαντάζομαι ότι δεν αντιτίθεσαι μόνο στη συγκεκριμένη είδηση αλλά γενικότερα σε ειδήσεις που προβάλλουν τη ΛΔΚ με αρνητικό τρόπο. Υπάρχουν όμως δεκάδες οργανισμοί, πανεπιστήμια, επιτροπές, ΜΚΟ που πραγματοποιούν έρευνα για τη ΛΔΚ. Υπάρχουν μαρτυρίες από κατοίκους που δραπέτευσαν. Υπάρχουν δεκάδες κρυφά βίντεο και φωτογραφίες. Αν κανείς τα απορρίπτει τόσο εύκολα ως στημένα τότε απλά κάνει τη δική του προπαγάνδα και δε διαφέρει σε τίποτα από όσους θεωρεί ως αντιπάλους.

  Διάβασα τα γραφόμενα στο δεύτερο link. Ειλικρινά, δε μπορώ να σχολιάσω μία ανάλυση που βασίζεται στην παραπάνω de facto πεποίθηση, ότι δηλ. καθετί αρνητικό που γράφεται για τη ΛΔΚ είναι κατευθυνόμενο κλπ. Δεν έχει κανένα νόημα. Καλύτερα λοιπόν καθένας να συνεχίσει την πεπλανημένη, για τον άλλο, πορεία του. Η πραγματικότητα θα φανεί όταν η ΛΔΚ εκδημοκρατιστεί.

 9. Kostas says:

  Αγαπητέ φίλε, μου προκαλεί εντύπωση πως, ενώ από τη μια γνωρίζεις πολύ καλά ότι "υπάρχουν οργανισμοί, πανεπιστήμια, επιτροπές, ΜΚΟ που πραγματοποιούν έρευνα για τη Βόρεια Κορέα", ότι "υπάρχουν μαρτυρίες από κατοίκους που δραπέτευσαν" και ότι "υπάρχουν
  δεκάδες κρυφά βίντεο και φωτογραφίες", από την άλλη αρνείσαι απόλυτα την ύπαρξη του πασίγνωστου πολέμου προπαγάνδας και ελεγχόμενης πληροφόρησης των ΗΠΑ σε ότι αφορά την Βόρεια Κορέα,
  στον οποίο εμπλέκονται παγκοσμίως εκατοντάδες πράκτορες του Ειδικού Τμήματος της CIA προσανατολισμένο στην Βόρεια Κορέα (Central Intelligence Agency, Office of Public Affairs, Faculty North Korea) διασπείροντας καθημερινά κατασκευασμένες ειδήσεις με στόχο την αύξηση των πιέσεων προς την εν λόγω χώρα. Αυτό δεν το κρύβουν άλλωστε ούτε οι ΗΠΑ.

  Υποστηρίζεις απόλυτα την αξιοπιστία του εξόφθαλμα κατασκευασμένου "δημοσιεύματος" για την δήθεν διαπόμπευση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βόρειας Κορέας και φαίνεται ότι δεν θεωρείς καθόλου αναγκαία την ύπαρξη κάποιου άμεσου ή έστω έμμεσου αποδεικτικού στοιχείου που να στηρίζει το δημοσίευμα. Φαίνεται μάλιστα ότι - ας μου επιτραπεί - με εντυπωσιακή αφέλεια αποδέχεσαι την ακρίβεια της τρέχουσας ειδησεογραφίας για την Βόρεια Κορέα: αρκεί που το λένε κάποιες «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» (λες και δεν υπάρχουν στημένες ΜΚΟ), κάποια πανεπιστήμια (λες και δεν υπάρχουν εξαρτήσεις - οικονομικές-ιδεολογικές - τμημάτων των πανεπιστημίων με κυβερνήσεις ή και απευθείας με την CIA), αρκεί που βρέθηκαν κάποιοι "μάρτυρες" που ανταλλάσουν τις "ομολογίες" τους με τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους. (Συνεχίζεται..)

 10. Kostas says:

  Εγώ όμως, λογικά σκεπτόμενος, ζητώ κάποιο στοιχείο αξιοπιστίας της συγκεκριμένης είδησης η οποία και αποτέλεσε την αφορμή αυτής της συζήτησης. Αν δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο, τότε αντικειμενικά υπερασπίζεσαι απλώς μια συκοφαντική και με συγκεκριμένο πολιτικό στόχο κατασκευασμένη είδηση. Δεν είμαι ακλόνητος στην άποψη μου για την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα. Όμως σήμερα, 20 χρόνια μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, βλέπουμε ότι οι ζωές των ανθρώπων εκεί δεν βελτιώθηκαν μετά τον «εκδημοκρατισμό». Αντιθέτως, επιδεινώθηκε το βιοτικό επίπεδο σε βαθμό εξαθλίωσης για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού, καταργήθηκαν δημοκρατικά δικαιώματα κλπ. Τι να πει κανείς για τα εκατομμύρια των παιδιών που ο «εκδημοκρατισμός» τα οδήγησε στην πορνεία και την πορνογραφία.. Και να μην ξεχνούμε ότι σήμερα και τα δικά μας δικαιώματα, (ελλείψει «αντιπάλου δέους» από ότι φαίνεται -Σοβιετική Ένωση-), καταργούνται με συνοπτικές διαδικασίες.
  Φιλικά Κ.

 11. xtsanos says:

  Όπως είπα, είναι εύκολο να απορρίπτεις ό,τι δεν σε συμφέρει και αυτό ακριβώς κάνεις εδώ: απορρίπτεις συλλήβδην όλες τις έρευνες των πανεπιστημίων επειδή είναι φερέφωνα της CIA, τις ΜΚΟ ως στημένες και τις μαρτυρίες ανθρώπων που απέδρασαν από το κράτος τους (κανονικά και μόνο αυτός ο όρος θα έπρεπε να τα λέει όλα για το ποιον αυτού του καθεστώτος) ως προδότες εθνικής συνείδησης. Μετά είναι εύκολο να δημιουργήσει κανείς τη δική του πραγματικότητα.

  Όσο για την "αφελή" αποδοχή μου της ειδησεογραφίας όπως αυτή προκύπτει από πουλημένους ερευνητικούς οργανισμούς, αμερικανοκινούμενα πανεπιστήμια, στημένες ΜΚΟ, fake μαρτυρίες και υπόγειους δημοσιογράφους κλπ., θα με ενδιέφερε πραγματικά να μάθω εγώ ο αφελής ποια είδους ειδησεογραφία θεωρείς ότι είναι η πραγματικά ανεξάρτητη και "πεφωτισμένη". Τολμώ να μαντέψω την απάντησή: αυτή που προέρχεται από το Naenara και την KFA.

  Τέλος, μπερδεύεις τον εκδημοκρατισμό με τον καπιταλισμό (πιπέρι), κάτι για το οποίο εγώ δεν έκανα ποτέ λόγο.

  Φιλικά,
  Χρήστος

 12. Ανώνυμος says:

  Dikaiopolis:
  Άλλο ένα άρθρο τυφλής αναπαραγωγής κατασκευασμένων ειδήσεων κατά το δοκούν. Και καλά αυτοί που τα δημιουργούν έχουν ένα στόχο: τον "εκδημοκρατισμό" όπως λεςτης χώρας, ενώ αντίθετα απ'ότι φαίνεται τον καπιταλισμό δε φαίνεται να τον συμπαθείς. Φοβερή αντίφαση, εκ του πονηρού, δεδομένου ότι είναι γνώστο ακόμη και για τις πέτρες ότι το ζήτημα του "εκδημοκρατισμού" αφορά το οικονομικό σύστημα. Δηλαδή, όπως εισέβαλαν τα κεφάλαια στην ανατολική ευρώπη έτσι παλεύουν να εισβάλουν και στην Βόρεια Κορέα. Δεν το ξέρεις; Δε νομίζω. Είναι προκλητικό να επικαλείσαι κείμενα, ντοκουμέντα οργανώσεων οι οποίες είναι υποχείρια αυτών που σπάσανε κάθε ρεκόρ καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πλανήτη, με ρεκόρ δολοφονιών, ρεκόρ στημένων δικτατοριών, ρεκόρ εμφυλίων πολεμων κλπ. Μιλάω φυσικά για τις ΗΠΑ που πράτει στο όνομα της "δημοκρατίας" που υπερασπίζεσαι. Ξέρεις, η πολιτική αντιπαράθεση δε γίνεται με λάσπη. Γίνεται με θέσεις, απόψεις που προβάλονται. Ούτε με κουκουλώματα, ούτε με χαλκεύματα και λοιπά κόλπα. Είναι ντροπή σου, πάντως, να μη σέβεσαι τον αγώνα αυτού του λαού για ανεξαρτησία από τις Ιμπεριαλιστικές ΗΠΑ. Ας χαρούμε λοιπόν τη καταπληκτική "δημοκρατία" που ζούμε στη χώρα μας. Όταν όμως αυτός ο λαός (μιλάω για το δικό μας) πάψει να τρώει κουτόχορτο, και στείλει στο διάολο όλους αυτούς που καταστρέφουν κάθε μέρα τις ζωές μας βγες μετά και ονόμασέ τους σφαγείς και αντιδημοκρατικούς. Καλή συνέχεια στην αναπαραγωγή άρθρων της CIA.

 13. xtsanos says:

  Εγώ απλά θα ευχηθώ καλή αναζήτηση της αλήθειας, όπως την ορίζει ο καθένας. Τα περί ντροπής και κουκουλωμάτων τα επιστρέφω.

Από το Blogger.