Η επιλογή Καμίνη

Η επιλογή του Γ. Καμίνη, Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Νομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Συνηγόρου του Πολίτη, ως του υποστηριζόμενου από το ΠΑΣΟΚ υποψηφίου Δημάρχου Αθηναίων είναι μια σημαντική πολιτική κίνηση για αρκετούς λόγους.

Πρώτον, γιατί επιτέλους ξεφεύγει από την λογική της κομματικής αναμέτρησης στον πρώτο τη τάξει δήμο της χώρας, λογική που και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει ακολουθήσει στο παρελθόν με τις υποψηφιότητες των ισχυρών κομματικών στελεχών Δαμανάκη (1998), Παπουτσή (2002) και Σκανδαλίδη (2006).

Δεύτερον, γιατί φέρνει τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας οι υποστηριζόμενοι δήμαρχοι ηγούνται του Δήμου Αθηναίων από το 1987 (Έβερτ), μπροστά στις ευθύνες της περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά: ο Αβραμόπουλος ήταν ο δήμαρχος της φανφάρας και του φαίνεσθαι, η Μπακογιάννη δήμαρχος της ευφορίας των Ολυμπιακών Αγώνων και του εφαλτηρίου για ανώτερες πολιτικές θέσεις. Όμως η δημαρχία Κακλαμάνη είναι από τις πλέον αποτυχημένες στη νεότερη ιστορία της πόλης, για λόγους φανερούς και πολυδιαφημισμένους αλλά και για υποβόσκουσες συμπεριφορές και διοικητικές πρακτικές που κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα την οικονομική υπόσταση του Δήμου και την αυτονόητη πολυσυλλεκτικότητα και πολυπολιτισμικότητα μιας παγκόσμιας μητρόπολης όπως η Αθήνα. Όσοι ζούμε και κινούμαστε εντός του Δήμου τα βλέπουμε κάθε μέρα. Η πιθανή συνέχιση αυτού του τρόπου και αυτού του χαρακτήρα διοίκησης του Δήμου είναι επικίνδυνη και τα αποτελέσματα θα χρεωθούν αποκλειστικά και μόνο στη Δημοτική Αρχή και την παράταξη που την υποστηρίζει.

Τρίτον, και κατά τη γνώμη μου σημαντικότερο, η επιλογή του Καμίνη δείχνει διάθεση να προωθηθεί ένας άνθρωπος που θα συμβάλλει προς την κατεύθυνση της ανανέωσης της συνεργασίας με εκείνες τις δυνάμεις της Αριστεράς που δέχονται το διάλογο και δεν περιχαρακώνονται πίσω από κομματικές ταυτότητες. Τέτοιες συνεργασίες μπορούν να αναδεικνύουν εναλλακτικές και αξιόλογες προτάσεις και λύσεις μακριά από στενά κομματικά όρια, όπως η επιλογή του επιτυχημένου επιστήμονα και ακαδημαϊκού ως υποψήφιου Δημάρχου.

Φαντάζομαι ότι τη δεύτερη Κυριακή ο Κακλαμάνης θα επανεκλεγεί, στη βάση του προβαδίσματός του σε δημοφιλία και αναγνωρισιμότητά σε σχέση με τον αντίπαλό του. Όμως θα έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα που δεν θα μπορεί πλέον να κρύβει κάτω από το χαλί ή να αρνείται με το γνωστό υπεροπτικό ύφος του. Η Αθήνα χρειάζεται ηγεσία με διαφορετικές προτεραιότητες και διοικητικές πρακτικές, κι αυτό δεν αλλάζει ούτε αποκρύπτεται πίσω από το προσωπείο της δημοφιλίας. Υπό αυτή την έννοια, η πιθανή δεύτερη θητεία του νυν δημάρχου θα είναι πολύ πιο δύσκολη από την πρώτη.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

4 Responses to Η επιλογή Καμίνη

  1. Τον ειχα καθηγητή στο Συνταγματικό Δίκαιο... Νεος, ωραίος, με τρελή φράντζα και όρεξη. τον προτιμω Συνηγορο. Ειλικρινά. Γιατι να εισαι σίογυρος οτι το γεγονος της, αρχικά υπερκομματικής δήθεν, υποψηφιότητάς του και τελικα το καπέλωμα απ ΄το ΠΑΣΟΚ μονο καλο δεν προοιωνιζεται ρε Χρήστο. Γαμωτι πιά.

  2. Ανώνυμος says:

    Ισως με θεωρήσεις προκατειλημμένο, ίσως και να είμαι. Αξιολογόταος, συμπαθής και χαμηλών τόνων ο κ Καμίνης. Αν δεις όμως την επιλογή του δίπλα στην επιλογή στήριξης Τατούλη μπορεί να φθάσεις κι εσύ στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα τακτικισμό.Με κομματικούς υποψηφίους ξέρει το ΠΑΣΟΚ ότι έχει πολύ λιγότερς πιθανότητες να κερδίσει την Περιφέρεια Πελοπονήσου (την μόνη που στις βουυλευτικές η ΝΔ είχε μια καλύψιμη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ ) και τον Δήμο της Αθήνας που η ΝΔ παίζει μόνη της. Επέλεξε λοιπόν να στηρίξει ένα περίπου γραφικό που ξέρει ότι θα προκαλέσει πρόβλημα στον αντίπαλο και ένα αξιόλογο επαναλαμβάνω επιστήμονα που διαθέτει την αυρα της στήριξης της μετριοπαθούς Αριστεράς και μπορεί ταυτόχρονα να προσελκύσει και 10 σοβαρούς ανθρώπους που δεν... λατρεύουν τον κ Κακλαμάνη. Μπήκε στα κριτήρια κατά πόσον Τατούλης και Καμίνης εαν εκλεγούν "μπορουν να κάνουν την δουλειά"? Αμφιβάλλω. Επιλογές με ορίζοντα το βράδυ των αποτελεσμάτων. Αλλά είπαμε ,μπορεί να είμαι και προκατειλημμένος.

  3. Μακάρι να βρεθεί επιτέλους άνθρωπος που να ασχοληθεί με τα του δήμου. Μακάρι.
    Πάντως είναι μεγάλη ευκαιρία να απαλλαγεί η πόλη απ'τον μπετοφρενή με το πριόνι. Ίδωμεν.

  4. xtsanos says:

    Δεν ξέρω αν ο Καμίνης θα γίνει αξιόλογος δήμαρχος, οποιοσδήποτε όμως είναι καλύτερος από τον Νικηταρά τον Δεντροφάγο εκτός βέβαια από κάτι τυπάκια κατηγορίας Πλεύρη κλπ. Κι εγώ θα τον προτιμούσα Συνήγορο, καθότι συνταγή επιτυχημένη δεν την αλλάζεις, αλλά τον προτιμώ περισσότερο υποψήφιο για την Αθήνα αντί, ξέρω γω, της Γεννηματά η οποιουδήποτε άλλου ανέμπνευστου και αναποτελεσματικού πολιτικού προσώπου. Εξάλλου, τέτοιου είδους πολιτικάντηδες είναι που έφεραν την Αθήνα στο χάλι που είναι, άρα ποιος ο λόγος να εκλεγεί ακόμα ένας;

Από το Blogger.