Τα intertubes και άλλες αστοχίες

Σήμερα το πρωί προσπαθούσα για αρκετή ώρα να στείλω μερικά e-mail αλλά το δίκτυο στο γραφείο σέρνεται κυριολεκτικά. Όσο λοιπόν περίμενα να φύγουν τα e-mail (ένα-ένα ανά 1-2 λεπτά) θυμήθηκα κάτι αστείο που είχα διαβάσει προ καιρού και αυτόματα μου ήρθαν στο μυαλό κάποιες ανάλογες περιπτώσεις στην Ελλάδα. Έτσι απλά αυτό το post βρήκε το δρόμο του.

Για να μην μακρηγορώ, το 2006 ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ted Stevens ήταν εισηγητής εναντίον ενός νομοσχεδίου για τη δικτυακή ουδετερότητα. Προσπαθώντας να περιγράψει την ανάγκη επιβολής τελών που θα επέτρεπαν σε ορισμένους ISP να προσφέρουν στους πελάτες τους μεγαλύτερη προτεραιότητα στην πρόσβαση στο διαδίκτυο, παρομοίασε το Internet σαν μία "σειρά από σωλήνες" (series of tubes) που "γεμίζουν" από περιεχόμενο και γιαυτό χρειάζεται κάποιου είδους προτεραιοποίηση στην πρόσβαση. Το σύμμειγμα "intertubes" βρήκε μια επάξια θέση στην διαδικτυακή κουλτούρα και ο γερουσιαστής (που παρεμπιπτόντως σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα) επικρίθηκε σφοδρά για την έκφραση βαρύνουσας άποψης σε ένα θέμα που δεν κατείχε.

Ανάλογες ατυχείς δηλώσεις έχουν γίνει και από δικούς μας πολιτικούς. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αναπαραγωγή του αστικού μύθου "Hellenic Quest" το 2008, από τον τότε Υπουργό Παιδείας κ. Στυλιανίδη σε εναρκτήρια ομιλία του στο πλαίσιο μαθητικών αγώνων επιχειρηματολογίας. Επίσης, πολλοί πολιτικοί και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό αναπαράγουν τον ήδη αποδομημένο μύθο περί κινεζικού ιδεογράμματος που σημαίνει ταυτόχρονα "κρίση" και "ευκαιρία". Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον κ. Αβραμόπουλο σε συνέντευξή του πριν από λίγες εβδομάδες στο Mega (το απομαγνητοφωνημένο κείμενο εδώ) να χρησιμοποιεί ακριβώς αυτή τη ρήση, αλλά και τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδη να αναφέρεται σε κρίση που μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία στην πρόσφατη συνάντησή του με τους επικεφαλής του ΣΕΒ.

Δεν είναι όμως μόνο οι πολιτικοί που ακολουθούν ατυχείς υποδείξεις των συμβούλων τους ή που θεωρούν ότι κατέχουν ένα ζήτημα για το οποίο δεν έχουν ιδέα. Η πληθώρα "ενημερωτικών" blogs και ιστοσελίδων ευνοεί τη ραγδαία αναπαραγωγή κατασκευασμένων ειδήσεων και αστικών μύθων που κυκλοφορούν στο Internet στα intertubes εδώ και χρόνια. Πολύ πρόσφατο (χτεσινό) παράδειγμα η αναπαραγωγή και εξάπλωση σε διάφορα τέτοια blogs μιας είδησης περί μιας γεώτρησης στη Ρωσία που άνοιξε μια τρύπα στην κόλαση από την οποία ακούγονταν ανθρώπινες κραυγές (για όνομα...) Το hoax αυτό κυκλοφορεί από το 1997, το θυμάμαι μάλιστα στην αρχή της ενασχόλησής μου με το Internet τα intertubes και φυσικά σε εκείνες τις αθώες και απονήρευτες εποχές το είχα πιστέψει. Η αποδόμηση του μύθου από το Snopes, την εγκυρότερη πηγή αναφοράς αστικών μύθων, βρίσκεται εδώ (BTW, το link στο σχετικό tweet μου βρήκε θέση στο Hi-Influential Daily του @karpidis, τον οποίο και ευχαριστώ).

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι διαβάζουμε και τι πιστεύουμε, και ιδιαίτερα οι κατέχοντες πιο εξέχουσες θέσεις όπως οι προαναφερθέντες πολιτικοί. Θα μου πεις, οι πράξεις τους είναι που έχουν φέρει τη χώρα στο χάλι που βρίσκεται, τα λόγια μας πείραξαν; Πειράζουν στο βαθμό που αντιπροσωπεύουν τον τρόπο με τον οποίο διοικούν τους τομείς στους οποίους προΐστανται και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τη δημιουργία και έκφραση πολιτικών.

Το αυτό ισχύει και για ζητήματα στα οποία πραγματοποιείται σοβαρή επιστημονική έρευνα. Εκεί όμως η υιοθέτηση μιας άποψης προϋποθέτει ότι έχει διέλθει από το κριτικό σύστημα σκέψης του δέκτη και η συνοδεύουσα επιχειρηματολογία έχει θεωρηθεί επαρκής. Αν όμως κάποιος βιάζεται να απορρίψει οποιαδήποτε (με την κυριολεκτική σημασία της λέξης) συμπεράσματα που προέρχονται από (επαναλαμβάνω) σοβαρή επιστημονική έρευνα επειδή δεν συνάδουν με τις πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις του, αυτό το θεωρώ εξίσου άστοχο με το να αποδέχεται άκριτα ότι ένα ρωσικό γεωτρύπανο ανακάλυψε τη σπηλιά της κόλασης.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

2 Responses to Τα intertubes και άλλες αστοχίες

  1. Υπάρχει ένα πρόβλημα στον δημόσιο λόγο: είναι παροχημένος και πληκτικός. Κι όχι μόνο των πολιτικών ή των δημοσιογράφων, αλλά και των μπλόγκερ και των καλλιτεχνών, ακόμα και των παιδιών που συμμετέχουν στη Βουλή των Εφήβων ο λόγος είναι σαν φωνητική καρτ-ποστάλ άλλης εποχής. Κι όπως καλά γνωρίζεις, ο τρόπος που εκφραζόμαστε κατοπτρίζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε...

  2. xtsanos says:

    Πολλές είναι οι φωνές που προσπαθούν να ακούγονται διαφορετικές, λίγες έχουν ξεκάθαρη εικόνα της έννοιας "διαφορετικός", ακόμα λιγότερες το καταφέρνουν... Αλλά τα intertubes δίνουν βήμα σε όλους.

Από το Blogger.