Καρότο και μαστίγιο

Χτες η δικαιοσύνη αποφάσισε ότι όλες οι κατηγορίες για τους εναπομείναντες εμπλεκόμενους στην υπόθεση του Βατοπεδίου έχουν παραγραφεί. Προχτές, ο @arkoudos δημοσίευσε ένα συγκλονιστικό post για το παζάρι που γίνεται μεταξύ των κομμάτων (και δη των δύο μεγάλων) για το περιεχόμενο του πορίσματος για την υπόθεση Siemens. Πριν λίγες μέρες, η Βουλή ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία εναντίον της άρσης ασυλίας τεσσάρων βουλευτών - και τα τέσσερα αιτήματα άρσης ασυλίας σχετίζονταν με δραστηριότητές τους ενόσω κατείχαν θέσεις πολιτικής εξουσίας. Επιπλέον, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε ανακοίνωση στηλιτεύοντας τη διαμόρφωση νομικού πλαισίου ατιμωρησίας προς τους πολιτικούς.


Από την άλλη μεριά, μόλις χτες δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου περί ευθύνης υπουργών, το οποίο κινείται, σύμφωνα με τα λεγόμενα των συντακτών του, στα όρια των συνταγματικών δυνατοτήτων. Επίσης, σήμερα ακούστηκε πρόταση του βουλευτή Κ. Μητσοτάκη για ανάρτηση στο Διαδίκτυο των δηλώσεων "πόθεν έσχες" των υπουργών, με την επισήμανση ότι "όσο δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, οι πολίτες είναι καχύποπτοι απέναντι στο πολιτικό σύστημα".

Με το φτωχό μου το μυαλό, το πολιτικό σύστημα (γιατί το ζήτημα πλέον δεν αγγίζει μόνο την τωρινή ή την παρελθούσα κυβέρνηση) κρατάει καρότο και μαστίγιο, και μάλιστα τα χρησιμοποιεί πολύ καλά όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Οι απανωτές αποφάσεις που ανέφερα στην αρχή ενισχύουν την ήδη τεράστια οργή του κόσμου (που δε μετουσιώνεται σε αντίσταση αλλά σε αντίδραση με άλλες αφορμές - αυτό όμως είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα). Μήνες ακούγαμε για Βατοπέδι και μαύρα ταμεία της Siemens, και τώρα η μεν μία υπόθεση έκλεισε αναίμακτα ενώ για την άλλη το παζάρι για να βρεθεί η φόρμουλα που ελαχιστοποιεί τη ζημιά, πιθανότατα σε βάρος της αλήθειας, οργιάζει. Το μαστίγιο του πολιτικού συστήματος συντηρεί την ατιμωρησία του, τις συνθήκες έλλειψης λογοδοσίας, και όλα αυτά υπό τον μανδύα της νομιμότητας που το ίδιο έχει θεσπίσει.

Από την άλλη, η οργή του κόσμου πρέπει να κατευναστεί με κάποιο τρόπο, έστω και προσωρινά. Γιαυτό συζητήθηκε άρον-άρον για το νόμο περί ευθύνης υπουργών εμβόλιμα στη συζήτηση για τα κλειστά επαγγέλματα, όπως αναφέρθηκε, γιαυτό και γίνονται δηλώσεις δήθεν υπέρ ρηξικέλευθης διαφάνειας όπως του κ. Μητσοτάκη. Το (υπάρχον και σημαντικό) εμπόδιο της συνταγματικής αναθεώρησης προβάλλεται ως ο διαδικαστικός λόγος για τον οποίο οι αλλαγές δεν είναι περισσότερο ριζικές. Ταυτόχρονα τίθεται και το επόμενο deadline: η επόμενη αναθεωρητική Βουλή. Να'το και το καρότο, με τη διαφορά ότι στην προηγούμενη αναθεωρητική Βουλή, όλες οι προτάσεις πλην μίας καταψηφίστηκαν. Δεν αμφιβάλλω ότι το ίδιο θα γίνει και στην επόμενη ευκαιρία που θα τους δοθεί. Στα λόγια η συναίνεση είναι εύκολο να επιτευχθεί, αλλά το πραγματικό πρόσωπο του πολιτικού συστήματος φαίνεται όταν παίζεται η επιβίωσή του.

Για να σταματήσει αυτή η συνειδητή στρατηγική κατευνασμού του αισθήματος οργής των πολιτών χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία του συστήματος, είναι σημαντικό να αντιστραφούν οι ρόλοι. Να αναδειχτεί ότι αυτοί που κρατάνε το μαστίγιο δεν είναι οι πολιτικοί αλλά οι πολίτες, κι αυτό προϋποθέτει καταρχάς την ανάληψη πρωτοβουλιών. Ομολογώ ότι δεν έχω ιδέα τι είδους πρωτοβουλίες πρέπει να είναι αυτές, αντιθέτως έχω κάποια ιδέα για το τι δεν πρέπει να γίνει (βλ. Χατζηδάκης) όσο κι αν το θυμικό μπορεί να παρακινεί σε τέτοιες ενέργειες. Ίσως μια ανοιχτή διαβούλευση μεταξύ πολιτών θα μπορούσε να διαμορφώσει τρόπους αντίδρασης σε αυτή τη στρατηγική, να "δοθεί τρόπος στην οργή" όπως πολύ εύστοχα συμπυκνώθηκε σε 4 λέξεις. Η συζήτηση, που έχει ήδη ανοίξει, έστω και στον περιορισμένο αλλά επιδραστικό μικρόκοσμο του Twitter, φαίνεται να έχει ενδιαφέρον. Μένει να φανεί το αποτέλεσμα και, κυρίως, οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν και η απήχησή τους.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

1 Response to Καρότο και μαστίγιο

  1. Δεν μου αρέσει καθόλου η ιδέα, αλλά άμα συνεχίζουν να απειλούνται από τον κόσμο (βλέπε Χατζηδάκης, Κακλαμάνης κτλ) μήπως βάλουνε μυαλό;
    Ούτε καν για τροχαίες ή πολεοδομικές παραβάσεις δεν δέχονται να παραιτηθούν της βουλευτικής ασυδοσίας.

Από το Blogger.