Ντοκιμαντέρ για τη Β. Κορέα στο Διαδίκτυο

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ "Μυστική αποστολή στη Βόρεια Κορέα" από τον Σκάι τις προάλλες, τούτο το μπλογκ δέχτηκε πολλές επισκέψεις σε αυτό το post για τη μυστική δημοσιογραφία των πολιτών στο βορειοκορεατικό καθεστώς. Επειδή βλέπω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το θέμα, παραθέτω ορισμένα σχετικά ντοκιμαντέρ που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει online. Ορισμένα από αυτά είναι εισαγωγικά, άλλα πραγματεύονται πιο εξειδικευμένα θέματα. Υπάρχει όμως αρκετός βαθμός επικάλυψης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την περιγραφή του χαρακτήρα του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Να πω εξαρχής ότι δεν με ενδιαφέρει σε αυτό το post να εξετάσω την πολιτική χροιά του ζητήματος. Εξάλλου, τα ντοκιμαντέρ που παραθέτω αντιπροσωπεύουν κατά το δυνατόν και τις δύο πλευρές. Επίσης, θέλω να πω ότι ορισμένα από αυτά τα ντοκιμαντέρ είναι γυρισμένα πριν από αρκετά χρόνια και πιθανόν να μην αντιπροσωπεύουν την τωρινή πραγματικότητα. Καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του αφού τα παρακολουθήσει, λαμβάνοντας αυτές τις δύο παρατηρήσεις υπόψη. Θερμή παράκληση, όχι πολιτική συζήτηση σε αυτό το post.

1. Welcome to North Korea, των Peter Tetteroo και Raymond Feddema (2001). Ίσως το γνωστότερο ντοκιμαντέρ, βραβευμένο με International Emmy το 2001.

2. Children of the Secret State των Joe Layburn και Anna Roberts (2000). Ντοκιμαντέρ για τα ορφανά του μεγάλου λιμού της δεκαετίας του '90. Το υλικό γυρίστηκε κρυφά από τον Βορειοκορεάτη με το ψευδώνυμο Ahn Chol, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Rory Peck το 2001.

3. Undercover in the Secret State του CNN (2005). Και αυτό το ντοκιμαντέρ εξετάζει το θέμα της κρυφής δημοσιογραφίας από Βορειοκορεάτες πολίτες.

4. A Day in the Life του Pieter Fluery (2004) (σε 4 μέρη). Η καθημερινή ζωή ορισμένων κατοίκων της Πιονγκγιάνγκ. Βραβευμένο από τη Διεθνή Αμνηστία.

5. Friends of Kim των Raphael Wilking και Hans van Dijk (2006) (σε 8 μέρη). Καταγραφή της άλλης πλευράς, αυτής των υποστηρικτών του Kim Jong Il, του καθεστώτος και της φιλοσοφίας της αυτάρκειας (Juche) πάνω στην οποία αυτό έχει χτιστεί.

6. Living Hell των Journeyman Pictures (2001). Καταγραφή της ζωής ορισμένων αυτομολούντων Βορειοκορεατών στην Κίνα. Για την παρακολούθησή του απαιτείται πληρωμή (£1.20 για πρόσβαση 7 ημερών).

7. Crossing the Line των Βρετανών Daniel Gordon και Nicholas Bonner (2006) (σε 6 μέρη). Η ζωή του James Joseph Dreznok, Αμερικανού στρατιώτη που αυτομόλησε στη Β. Κορέα το 1962 και έκτοτε ζει εκεί. Προβλήθηκε στο Sundance Film Festival το 2007.

8. Seven Days in North Korea του David Pluth (2008) (4 μέρη). Πιο ευχάριστο και τουριστικό ντοκιμαντέρ από τα υπόλοιπα.

Το Youtube, το Google Videos και άλλα sites είναι γεμάτα με ρεπορτάζ, μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, διαλέξεις και βίντεο προσωπικής άποψης για τη Β. Κορέα, που απηχούν όλες τις απόψεις. Αυτά που παράθεσα είναι τα πιο γνωστά. Αν υποπέσει κάτι άλλο στην αντίληψή μου ή αν θυμηθώ κάποιο που δεν έχω συμπεριλάβει, θα ανανεώσω το post.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ντοκιμαντέρ για τη Β. Κορέα στο Διαδίκτυο

  1. Θα συσκεφθώ με τον εαυτό μου και θα καταλήξουμε.
    Πέρα από την όποια πλάκα, ενδιαφέροντα τα links που έχεις συγκεντρώσει. Αξίζουν τη ματιά μας.

  2. xtsanos says:

    Αν θες τη γνώμη μου, μια λογική σειρά παρακολούθησης είναι 1-4-3-6-2-5-7-8.

Από το Blogger.