Οι νοσταλγοί, οι έκπληκτοι και οι εκμεταλλευτές

Οι αναφορές λένε ότι τη 17η Νοεμβρίου, ο Αρχηγός των τεταρτοετών στη Σχολή Ευελπίδων, που ήταν συγκεντρωμένοι στο αμφιθέατρο της Σχολής, έδωσε εντολή σε αλλοδαπούς και Κύπριους να φύγουν από την αίθουσα και μετά άρχισε να κηρύσσει υπέρ της χούντας. Κλείνοντας, άρχισε να τραγουδά κάποιο χουντοΰμνο στον οποίο η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων όχι μόνο δεν αντέδρασε αρνητικά αλλά επευφημούσε.

Το γεγονός είναι ανατριχιαστικό από όποια πλευρά κι αν το εξετάσει κανείς. Ακόμα πιο επίφοβο όμως είναι το γεγονός ότι για μία ακόμα φορά η κοινωνία αντέδρασε με "έκπληξη" και "σοκ". Κι αυτό είναι επίφοβο για δύο λόγους: πρώτο, γιατί όποιος έχει υπηρετήσει στον ΕΣ, έστω και πρόσφατα ή/και για λίγο χρόνο κι έχει τα μάτια του ανοιχτά, συνειδητοποιεί ότι και τέτοιες απόψεις υπάρχουν και πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν. Δεύτερο, γιατί σε κοινωνικές συνθήκες που ρέπουν προς τα άκρα, όπως οι σημερινές, οι ακραίες απόψεις (είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά) συγκλίνουν προς το μέσο. Είναι λοιπόν ανησυχητικό ότι κάποιοι εξεπλάγησαν με την ανακάλυψη "σταγονιδίων" και στις ΕΔ.

Ένα άλλο σημείο έχει να κάνει με την σύνδεση του συγκεκριμένου γεγονότος με τις πρόσφατες φήμες περί πραξικοπήματος που λέγεται ότι εξυπηρετούν πολιτικούς σκοπούς. Διάβασα μία άποψη που προσπαθεί να μειώσει τη σημασία του γεγονότος περιορίζοντάς το σε "έναν Εύελπι" και συνδέοντάς το με τις προαναφερθείσες φήμες (που μένει να αποδειχθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος αν ευσταθούν ή όχι). Είναι και η δική μου αίσθηση ότι τα δύο ζητήματα δε συνδέονται άμεσα. Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύω ότι αυτό που συνέβη στη Σχολή Ευελπίδων είναι ένα μήνυμα που λέει ότι σε αυτό το ρευστό περιβάλλον όσοι πιστεύουν σε άλλου είδους "λύσεις" βρίσκουν έδαφος να εκφραστούν και τρόπο να μετρήσουν τις δυνάμεις τους. Η ρευστότητα ενισχύει τις διάφορες ζυμώσεις, κι από μερικές από αυτές εκκολάπτονται τα αυγά και βγαίνουν τα φίδια.

Το επιχείρημα ότι "κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν τη δική τους γύμνια" πίσω από τη διασπορά φημών περί ανάφλεξης των χουντικών ενστίκτων είναι στρουθοκαμηλισμός μπροστά σε ένα φαινόμενο που όλοι γνωρίζουν. Η πολιτική αντίδραση απλά ελπίζω να έχει περισσότερα επίπεδα αντιμετώπισης πέρα από τα τυπικά (τελεσίγραφα περί ανεκτών συμπεριφορών, δέουσες ενέργειες, ΕΔΕ κλπ.) Επίσης, οι κραυγές που χαρακτηρίζουν τη σημερινή κατάσταση ως "χούντα" πρέπει να στραφούν και προς την ουσιαστικότερη μορφή κατάλυσης της δημοκρατίας που πρεσβεύουν οι νοσταλγοί της "επανάστασης", εκείνη στην οποία δεν έχεις το δικαίωμα να εκφράζεσαι περί "χούντας". Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα ζήτημα που όσο το αγνοείς ή προσπαθείς να το μεταφράσεις με πολιτικούς όρους ή να το προσαρμόσεις σε συγκεκριμένα συμφέροντα και πολιτικούς σκοπούς, τόσο περισσότερο έδαφος θα του δίνεις για να αναπτυχθεί.

Για τέλος, ορισμένα άρθρα προς ανάγνωση και σκέψη:

- Το αντίστοιχο ρεπορτάζ του news247.gr είναι ενδιαφέρον όχι τόσο για το περιεχόμενό του αλλά για τα σχόλια της πλειοψηφίας των αναγνωστών. Δεν ξέρω πόσοι είναι troll, αλλά φαντάζομαι όχι όλοι - κι εκεί είναι το ανατριχιαστικό...
- Το πλήρες ρεπορτάζ του Βήματος που έφερε το θέμα στο προσκήνιο.
- Ρεπορτάζ του onalert.gr για την επιχείρηση παρακολούθησης αξιωματικών ύποπτων για εκτροπή, που έφερε τον κωδικό "Βελισσάριος".

This entry was posted in . Bookmark the permalink.
Από το Blogger.