Το τέταρτο κορίτσι

Πριν κάτι μήνες είχα κάνει ένα post για μουσικούς που μας έχουν αφήσει χρόνους και για τα ακυκλοφόρητα κομμάτια που αφήνουν πίσω τους. Είχα συζητήσει τι είναι αυτό που κάνει τους ultra-φανατικούς οπαδούς να τα αναζητούν μετά μανίας, ακόμα κι αν πρόκειται για μισοτελειωμένα απομεινάρια που κι οι ίδιοι οι καλλιτέχνες θα έβρισκαν ανάξια λόγου. Το post εκείνο κατέληγε ως εξής:

Με δεδομένο τον προφανώς πεπερασμένο αριθμό των κομματιών που έχουν αφήσει πίσω τους συγκροτήματα ή καλλιτέχνες που δεν υφίστανται πλέον, καθετί που εμφανίζεται παίρνει σχεδόν μυθική διάσταση, όσο μικρό ή ποταπό κι αν είναι. Το ότι οι ίδιοι οι καλλιτέχνες τα θεωρούσαν ανάξια κυκλοφορίας δεν έχει και τόση σημασία - ο οπαδός είναι μυστήριο τρένο και τα θέλει όλα. Κι όταν του τα δώσουν όλα, θα φανταστεί με το μυαλό του διάφορα και θα ψάχνει κι άλλα. Ο κύκλος δεν κλείνει ποτέ.

Η παραπάνω διαπίστωση ισχύει (εν μέρει) και για το τέταρτο βιβλίο στη σειρά Millennium του Stieg Larsson. Η ιστορία λέει ότι ο Larsson πέθανε από ανακοπή καρδιάς το Νοέμβριο του 2004 και αφού είχε στείλει τα τρία βιβλία της σειράς στον εκδότη. Την περίοδο εκείνη εργαζόταν πάνω στο βιβλίο που θα ήταν το πέμπτο της σειράς Millennium - για την οποία είχε φανταστεί ότι θα περιλάμβανε τουλάχιστον 10 βιβλία - αλλά που προφανώς αν εκδοθεί σήμερα θα είναι το τέταρτο. Οι πληροφορίες τόσο για την υπόθεση όσο και για το ποσοστό ολοκλήρωσης είναι συγκεχυμένες: άλλοι λένε ότι το βιβλίο εκτυλίσσεται στον Αρκτικό Κύκλο κι άλλοι στην Ιρλανδία, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία, άλλοι λένε ότι το είχε σχεδόν τελειώσει κι άλλοι ότι ήταν 70% έτοιμο (320 από 440 σελίδες), η σύντροφός του από τη μία λέει ότι ο Larsson είχε γράψει καμιά 200αριά σελίδες που δε μπορούν να εκδοθούν αυτόνομα κι από την άλλη ότι μπορεί η ίδια να το τελειώσει καθώς έγραφαν συχνά μαζί και γνώριζε πώς ο Larsson θα το προχωρούσε. Μύλος. Τελικά μετά το θάνατο του Larsson, το μοναδικό ηλεκτρονικό αντίτυπο βρίσκεται στον υπολογιστή του που έχει η σύντροφός του και η οποία βρίσκεται σε διαμάχη για τη διαχείριση της περιουσίας με τους συγγενείς κληρονόμους του, στους οποίους ανήκει το βιβλίο καθότι ο Larsson και η σύντροφός του δεν ήταν παντρεμένοι. Ακόμα μεγαλύτερος μύλος.

Το ζήτημα εδώ δεν είναι τι αντίκτυπο θα έχει σε λίγους φανατικούς οπαδούς η εμφάνιση του τέταρτου κοριτσιού, με επίσημο ή μη τρόπο και σε ολοκληρωμένη ή μη μορφή, όπως θα είχε η κυκλοφορία ενός ημιτελούς κομματιού στους οπαδούς ενός μουσικού. Η απάντηση είναι προφανής: ο αντίκτυπος θα είναι τεράστιος, γιατί το έργο ενός συγγραφέα που στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να αριθμεί μερικές δεκάδες βιβλία (πόσο μάλλον 3 όπως του Larsson) είναι περισσότερο διακριτό σε σχέση με ενός μουσικού, που μπορεί να περιλαμβάνει εκατοντάδες κομμάτια. Δύο είναι τα πραγματικά ερωτήματα: πρώτον, δικαιούται και δεύτερον, μπορεί κάποιος τρίτος να ολοκληρώσει ένα βιβλίο χωρίς τη συγκατάθεση και συμμετοχή του δημιουργού;

Απόπειρες ολοκλήρωσης ημιτελών λογοτεχνικών πονημάτων έχουν υπάρξει πολλές (δε θα αναφερθώ συγκεκριμένα) αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι τα αποτελέσματα είναι συνήθως μέτρια, φυσικά με τεράστιες εξαιρέσεις (π.χ. Κάφκα). Εδώ μπαίνει και το ερώτημα αν έχει κανείς το δικαίωμα να στερήσει από τη λογοτεχνία μερικά ακόμα βιβλία, έστω και μισοτελειωμένα, π.χ. του Χέμινγουει, του Τουέιν ή του Τόλκιν. Κι ενώ για τον Larsson δεν τίθεται θέμα εξίσωσης με τους προαναφερθέντες, τα βιβλία του πουλάνε σαν τρελά και ένα ακόμα θα έσπαγε κάθε ρεκόρ. Αυτό από μόνο του θα ήταν υπεραρκετό για να γείρει την απάντηση στο πρώτο ερώτημα προς το "ναι". Παρότι οι συγγενείς του Larsson (και διαχειριστές της περιουσίας του) και η σύντροφός του είναι τυπικοί και πραγματιστές Σουηδοί και δηλώνουν ότι δεν πολυκαίγονται για τα χρήματα, θεωρώ ότι τελικά ακριβώς αυτός θα είναι ο λόγος που αργά ή γρήγορα θα συμφωνήσουν να εκδοθεί το τέταρτο βιβλίο. Αρκεί η μοιρασιά να γίνει με τρόπο που συμφέρει και τις δύο πλευρές. Αν επιτευχθεί αυτό, το γεγονός ότι λείπουν 100 σελίδες θα είναι μηδαμινής σημασίας. Ίσως, μάλιστα, ανοίξει την όρεξη για πέμπτο ή ακόμα και έκτο βιβλίο, αφού ήταν γνωστό ότι ο Larsson δούλευε σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα και είχε ήδη ετοιμάσει προσχέδια της πλοκής για μια σειρά 10 βιβλίων.

Ο τίτλος του βιβλίου αναμένεται να είναι "Η εκδίκηση του Θεού" και είναι περισσότερο επικεντρωμένο στην ιστορία της Salander, της οποίας μεγάλο μέρος έχει αποκαλυφτεί στο τρίτο βιβλίο. Με δεδομένη τη συνεχή δημοφιλία της τριλογίας, την τεράστια επιτυχία της πρώτης αμερικανικής ταινίας και τον προγραμματισμό ολοκλήρωσης της τρίτης ταινίας το 2013, θα έκανα την πρόβλεψη ότι το 4ο βιβλίο, αν τελικά κυκλοφορήσει, θα έχει βγει πριν το τέλος της επόμενης χρονιάς. Άρα, τουλάχιστον για φέτος και του χρόνου, εμείς οι οπαδοί έχουμε κάτι να περιμένουμε.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.
Από το Blogger.