Η χαμένη έκλειψη

Με αφορμή τη χτεσινή δακτυλιοειδή έκλειψη ηλίου, που ήταν ορατή στην Κίνα, την Ιαπωνία και τις Δυτικές ΗΠΑ, ήθελα να πω ότι το 1999 έχασα μια μοναδική ευκαιρία που τη σκέφτομαι και πονάω ακόμα. Η ολική έκλειψη, που έγινε στις 11 Αυγούστου 1999, ήταν ορατή στο μεγαλύτερο μέρους της ηπειρωτικής Ευρώπης, περνώντας από Μ. Βρετανία (Κορνουάλη), Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, πέρασε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και συνέχισε προς Τουρκία, Ιράν, Πακιστάν και Ινδία. Η επόμενη έκλειψη που ήταν ολικά ορατή από μέρος της Ελλάδας (Καστελόριζο) έγινε στις 29 Μαρτίου 2006. Δεν έχω καταφέρει να βρω πότε θα είναι η επόμενη ολική έκλειψη που θα είναι πλήρως ορατή από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Εκείνη τη μέρα βρισκόμουν, μαζί με έναν συμφοιτητή και καλό φίλο, πάνω σε ένα ποντοπόρο πλοίο (ως φοιτητές ναυτιλιακών σπουδών) καταμεσής της Μαύρης Θάλασσας, γυρίζοντας από Νοβοροσίσκ με προορισμό Μασσαλία. Η έκλειψη πέρασε κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια μας, καθώς βρισκόμασταν ακριβώς πάνω στην πορεία της σκιάς της Σελήνης. Φαντάζομαι ότι το σκοτάδι θα σκέπασε τον κατακάθαρο ουρανό (beat that, England) και σκοτείνιασε τον ορίζοντα και τη θάλασσα, που έτσι κι αλλιώς ήταν το μόνο που μπορούσες να δεις τριγύρω. Φαντάζομαι επίσης ότι για αρκετά λεπτά το πλοίο θα έπλεε στο απόκοσμο ημίφως του στέμματος του ήλιου πίσω από το δίσκο της Σελήνης. Θα μπορούσες επίσης, αν ήξερες πού να κοιτάξεις, να δεις την Αφροδίτη που θα ξεπρόβαλε για να κλέψει για λίγα λεπτά την ιδιότητα του λαμπρότερου ουράνιου σώματος. Και λέω φαντάζομαι γιατί δεν είδα τίποτα απ'όλα αυτά, μιας και ήμουν κλεισμένος μέσα σ' ένα δωμάτιο με χάρτες μαζί με τον β' μηχανικό και το συμφοιτητή μου, που το είχε ξεχάσει κι αυτός. Την υπόλοιπη μέρα ο Ουκρανός υποπλοίαρχος μας έκραζε κυκλοφορώντας με τα γυαλιά ηλίου όποτε ανέβαινα στη γέφυρα του πλοίου, και κάνοντας ότι κοιτάει τον ουρανό.

Αυτό που έχασα τότε το κατέγραψαν πολλοί άλλοι και με τη βοήθεια του Youtube το έχω δει πολλές φορές. Τίποτα όμως δε θα μπορέσει να αντικαταστήσει τη χαμένη ευκαιρία του μοναδικού θεάματος μιας ολικής έκλειψης ηλίου στο μέσο της απέραντης θάλασσας.

Παρακάτω έχω επιλέξει μερικά από τα καλύτερα βίντεο εκείνης της έκλειψης. To τελευταίο είναι η τηλεοπτική κάλυψη από το BBC με το σχολιασμό του μεγάλου σύγχρονου αστρονόμου Sir Patrick Moore.


This entry was posted in . Bookmark the permalink.
Από το Blogger.